Et myndighedspåbud betyder, at fem unge borgere med multihandicap, som bor i et botilbud på Arendalsvej, er nødt til at flytte til en anden midlertidig eller permanent bolig på grund af brandsikkerhed.
Boligforeningen har fået et myndighedspåbud om at udbedre brandsikkerheden senest 22. juli 2022, og det er rent fysisk ikke muligt, og desuden er udbedringerne så dyre, at det vil betyde en markant huslejestigning, som beboerne formelt skal tage stilling til, om de vil acceptere.
- Jeg er virkelig ked af situationen. Vi har sammen med bygningsmyndigheden, brandmyndigheden og boligselskabet vurderet, om vi kan iværksætte andre tiltag som fx brandvagter eller lignende, som kan medføre en dispensation for påbuddet, men det kan vi desværre ikke.
- Beboerne kommer derfor til at flytte allerede nu i stedet for enten midlertidigt i forbindelse med renoveringen af brandsikkerheden eller efter eget valg til en ny permanent bolig, fordi beboerne ikke vil acceptere en markant huslejeforhøjelse på grund af renoveringen, siger socialchef Martin Husted.
- Vi er i dialog med borgernes pårørende og værger, og de fem beboere bliver i første omgang tilbudt en midlertidig bolig i Silkeborg Kommune. Vi har fire ledige boliger i to botilbud i Silkeborg, og en ledig bolig i Kjellerup, siger Martin Husted.
- Flytning er en stor indgriben i beboernes hverdag og liv, og derfor vil vi bestræbe os på, at den midlertidige flytning også bliver til det tilbud, som beboeren skal indstilles til ved en permanent flytning.
- Det kan vi dog desværre ikke garantere med 100% sikkerhed, da værgerne skal partshøres ved den permanente flytning, og de kan have indvendinger med tilbuddet og har også mulighed for at klage i forhold til kommunens valg af tilbud, siger Martin Husted.
Hvis beboerne i botilbuddet var selvhjulpne, ville brandsikkerheden i boligerne på Arendalsvej være i orden. De fem unge beboere har imidlertid multihandicaps og vil ikke ved egen hjælp kunne komme ud af boligen i tilfælde af brand.
Pårørende og værger er tidligere blevet informeret om, at der måske skal findes en anden bolig, som lever op til brandkravene. På grund af påbuddet bliver beboerne imidlertid nødt til at flytte allerede i juli måned.
De fem unge flyttede ind i botilbuddet på Arendalsvej i 2019, hvor boligerne stod klar efter en renovering af det tidligere botilbud på stedet. I 2019 gennemgik Silkeborg Kommune helt generelt brandsikkerheden på alle plejecentre og sociale institutioner, og i screeningen viste det sig, at brandsikkerheden på Arendalsvej ikke er tilstrækkelig, da beboerne ikke er selvhjulpne.
Derfor har der siden 2019 været særlig opmærksomhed på brandsikkerheden på botilbuddet, der er brandalarmer i boligerne, og der er en vågen nattevagt, som fører tilsyn med beboerne hver time. Kommunen har siden screeningen arbejdet på at forbedre brandsikkerheden i kommunens bygninger ud fra 2019-rapporten.
- Vi har arbejdet på at øge brandsikkerheden, så beboerne kan blive boende i nærheden af deres pårørende, og der, hvor de er født og vokset op. Det har været en lang og også kompliceret proces, hvor vi har fået boligerne undersøgt yderligere for at vurdere forskellige løsninger.
- Vi har været i dialog med både brandmyndigheder, socialtilsynet, boligselskabet og vores egen ejendomsstab for at finde en god løsning. Efter yderligere undersøgelser af boligerne har det imidlertid vist sig, at de nødvendige udbedringer bliver meget dyre. Da bygningen er ejet af et boligselskab, må kommunen ikke gå ind og betale udbedringerne, siger Martin Husted.
- Jeg er meget ked af situationen, og håber at vi kan finde nogle gode løsninger i samarbejde med pårørende og værger, siger Martin Husted.