Gorm er ikke kødforskrækket

Profilbillede
dato

Som et af de eneste take-away-steder i Silkeborg kan man i Madselskabet være stolte af Det Økologiske Spisemærke i guld, som betyder, at deres sortiment består af 90 - 100 % økologi.

Medejer og tidligere køkkenchef Gorm F. Truelsen understreger dog, at økologi ikke er ensbetydende med at være kødforskrækket.

Vi er ikke et vegetarsted. Madselskabet er et sted for alle. Vi har fokus på smagen, miljøet og det økologiske, men vi er ikke kødforskrækkede.”

Kød indgår i mange af Gorms retter, men stedet er samtidig rigtig stærk på det plantebaserede og det vegetariske grønne køkken, og hele vejen igennem er det smagen, der er i fokus.

Konceptudviklingen og tankerne bag projektet startede for 8 år siden, da Gorm selv kunne mærke, hvordan kvaliteten var bedre, når råvarerne ikke var blevet tilsat store mængder af unaturlige stoffer.


Jeg havde - og har stadig - et ønske om at lave et mere gennemskueligt fødevaresystem, hvor man som forbruger kan have tillid til, at det man køber, er den bedste råvare. Vi vil have god kvalitet, og i vores verden indebærer det bl.a. at råvarerne er økologiske.

Denne bæredygtige grundtanke udspringer også fra Gorms holdning til, at det vi handler på og de valg vi træffer, får konsekvenser senere.

Det hele hænger sammen. Økologi i dag er dyrere for den enkelte at købe, men der er også minimal oprydning efter økologisk landbrug. I konventionelt landbrug er der en stor regning for samfundet og miljøet for rensning af grundvand og giftstoffer, som man som forbruger ikke ser.

Med Det Økologiske Spisemærke i guld har Gorm da også opnået en stor del af, hvad han og hans samarbejdspartnere i sin tid ønskede at få ud af projektet.

Da vi startede i august 2015, var vi både butik, takeaway og folkekøkken. I dag har vi flyttet os til primært at være takeaway og catering, men har også en lille butik. Supermarkederne er også hoppet med på den økologiske bølge, og vi kan ikke konkurrere på prisen. Det var positivt for økologien i Danmark, men ikke for vores koncept.

Sidste sætning frembringer et lille grin fra Gorm, der er glad for de resultater som Madselskabet har opnået.

Det er ikke det, jeg drømte om, men det er noget andet. Jeg har ikke fokus på at blive stor længere, og jeg er tilfreds. Det giver mening for mig at gøre den lille forskel, som jeg gør.


Og man kan da også kun give Gorm ret i, at det er begrænset, hvor meget man kan konkurrere med de billigere løsninger, når den enkelte borger ikke nødvendigvis ved, hvad kvalitet betyder.

Selvom det er gået langsommere, end jeg havde regnet med, er jeg ikke gået på kompromis med vores sortiment. Jeg vil ikke fortælle halve sandheder om udvalget.

Når Gorm siger halve sandheder, mener han, at han kan stå inde for, hvilke produkter han har i sit sortiment, fordi det kommer fra økologiske producenter. Man kan vist godt konkludere, at en erfaren køkkenchef som Gorm, der har haft gryderne i kog siden starten af 80’erne, er klar over, hvad han langer over disken.

I dag er vi 97 - 98 % økologiske, og vores svind er meget meget lille, fordi de råvarer på hylderne, som er ved at nå sidste salgsdato, tages ind og bruges i produktionen.

Det er tydeligt, at det for Gorm handler om at tilbyde et koncept, som er godt for kunderne. Han lagde i januar 2016 sit daværende job på hylden for at kunne give Madselskabet sin fulde opmærksomhed. I dag beskæftiger han 6 fuldtidsansatte og flytter snart i nye lokaler for at kunne modtage endnu flere ordrer fra kunderne.

Som han selv fortæller, er han tilfreds, og man kan da heller være meget andet, når man som selvstændig har fundet jobbet, der giver mening. Du kan læse mere om Madselskabet på deres hjemmeside eller besøge dem i deres butik på Ewaldsvej 7.

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Madselskabet / Gorm F. Truelsen