Håndværksnørderne Melika og Maria vil ændre folks holdning til deres passion

Profilbillede
dato

Beklædningshåndværkeren Melika Riberholt gik selvstændig som skrædder i 2008, fordi det lå lige til højrebenet. I dag ejer hun Melikas Skrædderi og her har hun beklædningshåndværkeren Maria Ellemose Honoré ansat. De to skræddere taler begejstret om det unikke håndværk, som overrasker de fleste af deres kunder.

Melika fortæller “Vi laver mange usynlige reparationer på designertasker, jeans og hverdagskjoler. Mange kunder bliver overraskede, fordi de kommer ind med deres produkt og tror ikke, at det kan laves. Vores filosofi er, at man ikke skal kunne se, at vi har rørt ved det. Tilretningerne er en effekt eller ligner, at det er originalt lavet.

Melika får da også understreget, at hun sætter en ære i, at hendes skrædderi tilbyder højeste kvalitet. Det er netop denne følelse af, at kunderne kan gå tilfredse fra skrædderiet, som Maria nævner, skinner igennem hos Melikas Skrædderi.

Det er følelsen af at have tøj på, der passer og er lavet til dig. Måske er det ikke købt til dig, men når du går herfra, er det DIT tøj. Respekten i, at folk har investeret i deres tøj. Vores job er at sørge for, at de kommer hjem med et produkt, som de er gladere for end, det de kom ind med. Det er helt klart for mit vedkommende kundekontakten, som betyder meget.

Det synes at gå igen hos Melika, som også lægger vægt på, at en stor del af faget er at være omstillingsparat og lytte til kundens behov. 

Jeg går altid med livrem og seler, når jeg laver noget, fordi så ved jeg, at hvis kunden fortryder, så kan jeg lave det om igen. Det er forskellen på mig og andre skræddere. Vi bestræber os på at lave det 100 % godt hver gang. Det er et håndværk det, vi laver. Vi sjusker ikke.


Og dette fokus på det gode håndværk er en af de ting, som Melika og Maria virkelig går i dybden med. For de kan begge mærke, at tiderne er ved at skifte. 

Melika forklarer “Skrædderfaget skal ses på som et håndværk, og det koster penge ligesom, når man går til frisør. Folk er ikke vant til, at betale for, at en hverdagskjole skal lægges op. Det er kontrasten.

Maria tilføjer “Det kommer an på, hvad folk ser, som det gode håndværk. Alle kan jo i teorien godt tænde en symaskine, men spørgsmålet er, hvor godt du selv kan tilrette? Hvor lige det bliver? Om du vælger den rigtige tråd? Om du ved, hvor en habitjakke skal gå til? Håndværket handler om at tilpasse tøj til det enkelte menneske.

Af denne grund er begge skræddere også enige om, at man indenfor deres branche bliver nødt til at have en stor passion for selve håndværket.

Maria fortæller “Det skal være passionen, der driver værket. Folk er vant til at få mormor til at lave deres tøj. Skrædderfaget er noget, som folk skal lære at sætte pris på. Lønningsniveauet ligger også et sted, hvor passionen bliver nødt til at være utrolig høj.

Men det er da også kreativiteten, der driver værket for både Melika og Maria. 


Melika fortæller “Min mor har syet meget, og jeg fået det ind med ske. Det var skæbnen. En hobby, der blev til levevej. Det er fantastisk, at vi begge to er ret nørdede. Maria er god til det her med stof og vævninger, og jeg har gode kompetencer indenfor det sytekniske. Vi komplimenterer hinanden.

Men mon ikke, at folk begynder at sætte mere pris på skrædderfaget i de kommende år, for da jeg spørger indtil fremtiden og udviklingen indenfor faget, mener både Melika og Maria, at det ser lysere ud.

Maria fortæller “Brug og smid væk-kulturen har ændret sig. I dag får man syet noget ind i stedet for at købe noget nyt. Generationen, der kunne sy, er også ved at være væk. Vi har fået en yngre generation, som syr deres eget tøj.”

Melika nævner “Folk er mere miljøbevidste og ønsker også at støtte de danske arbejdspladser.

Skrædderfaget er da også uundværligt så længe, vi ønsker at beklæde vores kroppe. For håndværket er jo en del af vores kultur uanset om, vi snakker hverdag, højtider eller livsbegivenheder, hvor der bæres kjole og hvidt. 

Maria afslutter med en sidste kommentar “Det, at man er en kæmpe del af folks liv, er jo det, der gør, at man vil gøre sig umage hver gang. Det handler jo om at få en person til at tage sig bedst muligt ud i den situation, de er i. Det er lige meget med, hvornår det er.

Denne holdning til, at skræddere kan bruges uanset sammenhæng - både i hverdag og til fester, er, hvad de to håndværksnørder ønsker at inkorporere i folks opfattelse af skrædderfaget. Du kan læse mere om Melikas Skrædderi på deres hjemmeside

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Melikas skrædderi / Melika Riberholt / Maria Ellemose Honoré