Helle har smurt gelé på 50.000 maver igennem snart to årtier: "Det er vigtigt, at gravide par føler sig set"

I næsten to årtier har Helle Borgstrøm været med på sidelinjen for mange graviditeter som sonograf. Ved siden af ses et foster i uge 10 i 3D (Foto: Privat)
Profilbillede
dato

I næsten to årtier har Helle Borgstrøm været med på sidelinjen for mange graviditeter som sonograf. Hendes rejse begyndte på Skejby Universitetshospital, hvor hun var med fra de tidlige dage af ultralydsundersøgelser for gravide.

Efter 11 år på hospitalet trådte hun ud i en ny retning og etablerede sin egen klinik, Hjertelyd - scanningsklinik for gravide.

"Klinikken blev etableret for 8 år siden, efter godt 11 år som sonograf på ultralydsafsnittet for gravide på Skejby. Jeg var med fra den spæde begyndelse, da sporadisk ultralyd af graviditeter blev til vigtige screeninger både i uge 12 og 20."

"Det blev et tilbud til alle gravide, og faktisk var Danmark det førende land i Europa. Vi viste vejen frem," fortæller Helle stolt.

Klinikken blev hurtigt noget særligt for hende. Det er et sted, hvor håb møder virkelighed, hvor drømme bliver til virkelighed på en sort-hvid skærm.

Helle byder dagligt 8-12 gravide velkommen, og hendes dage er fyldt med varierende fortællinger. Hun deler de forventningsfulde kommende forældres rejse gennem den følelsesmæssige rutsjebane en graviditet er.

"Min arbejdsdag er meget varieret, fordi folk er meget forskellige, og fordi scanninger udvikler sig meget forskelligt - de fleste er gode historier, men nogle gange tager det en drejning og bliver et møde med bekymring og måske sorg. Her er det ekstra vigtigt, at det gravide par føler sig set, og at jeg kan hjælpe dem videre på bedste vis," forklarer Helle.

For et år siden flyttede Hjertelyd fra Lind ved Herning til Ikast, hvor nye muligheder bød sig i et stort hus, hvor fysioterapeuter, regionens jordemødre, en psykolog og scanningsklinikken arbejder tæt under samme tag.

"Hjertelyd er placeret i det Midtjyske og dækker hele regionen Midt, men her kommer også gravide fra Mors og Thisted, og mod syd ned til Esbjerg over mod Vejle/Kolding. Vi udfører alle former for graviditetscanninger og kan være et supplement eller alternativ til de offentlige tilbud på dit sygehus," lyder det.


For et år siden flyttede Hjertelyd fra Lind ved Herning til Ikast, hvor nye muligheder bød sig i et stort hus, hvor fysioterapeuter, regionens jordemødre, en psykolog og scanningsklinikken arbejder tæt under samme tag (Foto: Hjertelyd)

Alle har unikke behov
Helle Borgstrøm værdsætter ikke kun det tekniske aspekt af sit arbejde, men også den menneskelige forbindelse, hun skaber med de kommende forældre.

"At jeg kan give de kommende forældre den tid og det nærvær, de har brug for, er en af mine kerneværdier. Alle har unikke historier med sig, og alle har unikke behov," siger Helle og tilføjer:

"Nogle har brug for at se den samme person gennem graviditeten. Derfor kan jeg heldigvis også tilbyde at lave både nakkefoldsscanningen og 20-ugers misdannelsesscanningen, da det kun er certificerede sonografer, der scanner her i klinikken. Når du er uddannet sonograf, har du en længerevarende ansættelse fra ét af landets ultralyds afdelinger, hvor du gennemgår både oplæring og uddannelse i afdelingen, eksternt gennemgår du en del teoretiske kurser og eksamener."

"Hvert år skal jeg re-certificeres ved Fetal Medicin Foundation i London, hvor jeg har mit eget certificat. Ellers må jeg ikke varetage nakkefoldsscanning og misdannelsesscanninger. Så det er mine gravides forsikring for, at jeg har den fornødne kunnen og erfaring, til at passe godt på deres små liv i maven."

Helle Borgstrøm tænker med glæde tilbage på de mange familier, hun har fulgt gennem årene, og ser frem til at byde endnu flere velkommen til hendes klinik.

"Det gør mig glad og stolt at kunne fortælle, at jeg har flere par, der kommer her med både 3. og 4. barn i maven. Det må jo betyde, at det jeg kan byde ind med og formidle, har stor betydning for de kommende forældre. De fleste par besøger mig 2-4 gange gennem deres graviditet. Enkelte følger jeg meget tæt med ugentlige besøg."

"Uanset behov er alle velkomne. Her er det også muligt at tage familien med. Mange vil gerne dele de små stjernestunder med deres nærmeste. Jeg har nu snart scannet i 20 år, og i runde tal har jeg smurt gele på ca. 50.000 maver. Jeg glæder mig til at skulle i gang med at scanne næste generation!"

Du finder meget mere om Hjertelyd - scanningsklinik for gravide på deres Facebookside og hjemmeside.

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Hjertelyd - scanningsklinik for gravide