Historien bag Silkeborg Højskolehjem

Profilbillede
dato

Befinder man sig i Silkeborg, og endnu mere specifikt på Hostrupgade 39, vil man i dag befinde sig med næsen mod Galerie Moderne. Men sådan har det bestemt ikke altid været. 

Bygningen har nemlig huset lidt af hvert og det første vidnes i 1899. Her opstod et grundtvigst vennelag, som skulle vise sig at blive ejendommens første lejere. 


Foto: Arkiv.dk / Galerie Moderne der overtog bygningen i 1979

Vennelaget bestod af pastor Frederik Ditlev Møller og vennen pastor Jens Kristian Hostrup, som i fællesskab skabte forløberen til Silkeborg Højskolehjem. Et virke der i dag går under navnet Silkeborg Højskoleforening. 

I 1884 besluttede man sig i vennelaget for, at skabe et samlingssted for mænd og kvinder interesserede i højskoletanken


Foto: Arkiv.dk / Silkeborg Højskolehjem

Efter en tid i lejede lokaler i Nygade flyttede Silkeborg Højskolehjem til Hostrupsgade 39, hvor foreningen havde egen ejendom indtil 1933.

Her kunne hjemmets medlemmer deltage i foredrag, koncerter og fester, men hjemmet havde derudover alt fra bibliotek, læseforening og kor til klub, beværtning og folkedans. 


Foto: Arkiv.dk / Billede af højskolehjemmet, formentlig ved indvielsen af bygningen

Men den verdensomspændende krise i 1930’erne ramte hårdt og højskolehjemmet blev solgt i 1933. Højskoletiderne på Hostrupsgade 39 var ovre, men andre tider stod for døren.

I 1933 blev hjemmet omdannet til hotel under navnet Grand Hotel. I 35 år blev der drevet hotel i bygningen, indtil hotellet i 1976 blev erhvervet af Th. Langs Skoler og omdannet til kostskole. 


Foto: Arkiv.dk / Grand Hotel 1948. Festbord med opdækning 

I dag ser vi dog ingen kostskole på stedet. Bygningen blev nemlig i 1976 solgt til Galleri Moderne, som i dag pryder skoletorvet. 

Kilde: Arkiv.dk