Historien bag Silkeborg Tuberkulose-Sanatorium

Profilbillede
dato

I den sydlige del af Silkeborg finder man en vej med en helt særlig historie bag. Vejen er nemlig opkaldt efter dét sanatorium der engang lå i området. 

Sanatoriet blev opført i 1903 ved Vejlsø under ledelse af overlæge Sophus Bang. Årsagen bag var den frygtede og udbredte sygdom tuberkulose. 


Foto: Arkiv.dk / Silkeborg Tuberkulose-Sanatarium juli 1950

Trods en faldende dødelighed var tuberkulosen stadig skyld i hver syvende dødsfald i Danmark og allerede i 1870’erne åbnede man hospitaler og sanatorier henvendt til tuberkulosepatienter. 


Foto: Arkiv.dk / Liggehal

I starten var disse ophold dog ikke for alle og enhver. Det var nemlig ikke just billigt og derfor var det primært de bedre stillede i samfundet der befandt sig her. 


Foto: Arkiv.dk / Spisesal

Dog kom netop denne problemstilling på den politiske dagsorden i starten af 1900 tallet. Efterfølgende blev ‘Loven om Statsstøtte til Sygehuse for tuberkuløse samt til Patienters Behandling paa saadanne’, grundet stor folkelig opbakning indført. 


Foto: Arkiv.dk / Tuberkulosepatienter på sanatoriets trappe

Nu ville de fattige også kunne blive indlogeret på de særlige sanatorier og hospitaler, grundet den en statslig støtte på 100.000 kr. årligt. 


Foto: Arkiv.dk / Tre patienter der spiller bob

I løbet af 1900 tallet nærmer tuberkulosen sig dog sit minimum og i 1959 lukker man sanatoriet i Silkeborg.  D. 1 februar 1959 overtager Åndssvageforsorgen institutionen og stedet går herefter under navnet Vejlsøhus. 


Foto: Arkiv.dk / Opholdsstue

I dag vil man gå et populært kursus- og konferencecenter i møde da ejendommen den dag i dag huser Vejlsøhus Hotel og Konferencecenter, der i flittigt samarbejde med den forholdsvist nye nabo AQUA giver området nyt liv. 

Kilde: Arkiv.dk