Hjejlen - Historien om verdens ældste aktive hjuldamper

Profilbillede
dato

Michael Drewsen indledte i 1861 en plan for den unge by Silkeborg. Ambitionsniveauet var højt og fra Drewsen lød formålet; “ (...) at hidlokke endnu flere Reisende end hidtil, men også at blive et Forbindelsesmiddel imellem de i communical Henseende afskaarne Beboere af Alling, Thulstrup, tildeels Dover og Ry Sogne”.


Foto: Arkiv.dk / Portræt af Michael Drewsen

Løsningen var simpel. Drewsen bestilte samme år Hjejlen fra skibsværftet Baumgarten og Burmeister. Et 25,7 meter langt og 3,8 meter bredt dampskib, der i dag verdens ældste aktive originale hjuldamper. 

Hjejlen ankom til Silkeborg og d. 15 juni 1861, men turen var hverken kort eller nem. Damperen startede sin rejse fra skibsværftet i Christianshavn, hvor den for første gang fik den lov til at mærke vandet under sig.

Foto: Burmeister og Wain (tidligere Baumgarten og Burmeister)

Her gik turen fra Christianshavn til Helsingør hvor den rundede Kronborg. Herefter sejlede den mod Randers, hvor den påbegyndte sin letter problematiske tur op ad Gudenåen. 

Damperen måtte flere gange trækkes af heste og stødte flere gange på bunden, trods forsøg med at tømme båden for kul og kedlen for vand. 

Damperen ankom tre dage senere til Silkeborg, men heller ikke her var sejladsen problemfri. Damperen stod nu overfor dæmningen ved Papirfabrikken, og måtte transporteres på ruller via landevejen, hvorefter den endelig kunne søsættes i Silkeborg Havn.

Foto: Stenders Forlag / Damperen ved kajen i Silkeborg Havn 1971 

Indvielsen fandt sted d. 24 juni 1861 og indebar en indvielsessejlads fra Himmelbjerget til Silkeborg gæstet af bl.a. Frederik 7. og Grevinde Danner. Kongebesøget tog sin ende et par dage efter, hvor de igen blev taget med på sejltur. 


Foto: Arkiv.dk / Her ses Hjejlen ved anlægspladsen neden for Himmelbjerget

Hjuldamperen sejler i dag i bedste velgående og kunne i 2011 fejre sit 150 års jubilæum, hvor dronning Margrethe deltog i jubilæumssejladsen, som ligesom indvielsessejladsen var fra Himmelbjerget til Silkeborg.  

Kilde: Redaktionen