Kasper Dolberg er parat til at tale om sin kroniske sygdom

Den VM-aktuelle landsholdsspiller fra Voel, Kasper Dolberg, har for nylig sagt ja til at blive ny diabetes-ambassadør for Novo Nordisk (Foto: Jesus Ruiz Medina/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix)
Profilbillede
dato

Den danske fodboldspiller Kasper Dolberg håber, at han kan være med til at vise børn og unge med type 1-diabetes og deres familier, at det er muligt at leve et godt og aktivt liv, selvom man har en kronisk sygdom. I Diabetesforeningen og Novo Nordisk er der ros til landsholdsspilleren, som nu er parat til at være mere åben om sin sygdom for derigennem at hjælpe andre.

Humøret er højt, og topformen er så småt ved at være på plads.

Men for et års tid siden så tilværelsen for den 25-årige fodboldsspiller fra Voel ved Silkeborg væsentligt anderledes ud.

Selvom Dolberg havde tanket masser af selvtillid i 2021 med mange gode præstationer på fodboldbanen, var han ikke på toppen. Dolberg følte sig ofte træt og tappet for energi.

Og i november 2021 blev det konstateret, at han havde type 1-diabetes. En sygdom, han deler med omkring 28.000 andre danskere, og som ofte rammer børn og unge.

”Det var et chok for mig at få at vide, at jeg har type 1-diabetes. Jeg var bekymret for mit helbred og min fodboldkarriere, men efter en tilvænningsperiode, hvor jeg har skullet lære det hele at kende, har jeg efterhånden fået godt styr på min diabetes.”

”Og selvom jeg skal holde øje med mit blodsukker og skal være mere påpasselig med, hvad jeg spiser, har jeg heldigvis kunnet fortsætte mit liv på og uden for fodboldbanen”, siger Kasper Dolberg.

Brug for rollemodeller
Efter at det blev offentlig kendt, at angriberen har diabetes, har Dolberg fået en hel henvendelser fra blandt andre forældre til børn med diabetes og medier.

Hidtil har han været tilbageholdende med at tale om sin sygdom, men nu er han parat til at stille sig frem og dele sin egen historie, og det er der en helt særlig grund til:

”Det er selvfølgelig ikke rart at få at vide, at man har en alvorlig kronisk sygdom, som man skal leve med resten af livet. Men det er samtidig vigtigt at gøre sig klart, at man kan leve et aktivt liv med diabetes, hvis man passer på sig selv. Det budskab vil jeg gerne være med til at sprede – ikke mindst til alle de mange børn og unge og deres familier, der har sygdommen tæt på,” siger Kasper Dolberg.

I Novo Nordisk er man glad for, at Dolberg har sagt ja til at samarbejde med virksomheden om at få større fokus på type 1-diabetes:

”For 100 år siden var det forbundet med store lidelser og en tidlig død at få diabetes. Sådan er det heldivis ikke i dag. Man kan sagtens leve et godt og langt liv og forfølge sine drømme, selvom man har diabetes. Det er vigtigt at vide for børn og unge med sygdommen. Og derfor har vi også brug for rollemodeller som Kasper Dolberg”, siger Jeppe Theisen, landechef i Novo Nordisk Danmark.

Vidensniveauet skal hæves
I Diabetesforeningen er man også positiv over for, at en af Danmarks bedste fodboldspillere vil bruge sig selv til at sætte fokus på type 1-diabetes. Det er nemlig en sygdom, som mange fortsat ved for lidt om:        

”Livet forandrer sig i familien, når et barn får type 1-diabetes, og der kan naturligt nok opstå en vis bekymring og usikkerhed. Den opleves som en kamp 24/7.”

”Men efterhånden, som alle i familien lærer at takle sygdommen, er det faktisk ofte livet uden for hjemmet, der giver anledning til bekymring. Derfor er diabetes en kamp for at bliver taget alvorligt og blive forstået”, siger Claus Richter, direktør i Diabetesforeningen, og fortsætter:

”Det gælder fx i skolerne, hvor lærere og kammerater tit ikke kender noget til sygdommen og derfor også kan have svært ved at hjælpe og bakke op i hverdagen. Derfor arbejder vi også på at få hævet vidensniveauet om type 1-diabetes over alt i samfundet, og når Kasper Dolberg fortæller om sin diabeteskamp, hjælper det os alle sammen. For det er med til at sikre større synlighed og forståelse for diabetes.”

Fakta om type 1-diabetes
Type 1-diabetes er en kronisk sygdom, hvor cellerne i bugspytkirtlen, som danner det livsvigtige hormon insulin, bliver ødelagt.

Når man ikke kan danne tilstrækkelig med insulin, får man forhøjet blodsukker, og det vil efterhånden give skader på de små blodkar i øjne og nyrer og de større, fx i hjertet, hvis ikke man bliver behandlet.

Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor nogle udvikler type 1-diabetes, men sygdommen skyldes formentlig et samspil mellem gener og miljøfaktorer.

Det er ikke muligt at helbrede type 1-diabetes, men sygdommen kan behandles, så man kan leve den.

Omkring 28.000 danskere har type 1-diabetes. Det er oftest børn og unge, der får sygdommen. Aldersgruppen med flest nydiagnosticerede er blandt de 5-14-årige, men voksne og ældre får også i stigende grad type 1-diabetes.

Kilde: Novo Nordisk // Thomas Bille Winkel
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.