Nyt samarbejde skal skabe skovrejsning i Silkeborg Nord

Profilbillede
dato

Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen Søhøjlandet vil samarbejde om en skovrejsning i Silkeborg Nord. 

Begge parter er enige om rammerne for en samarbejdsaftale, som skal være med til at skabe et stort bynært og grundvandsbeskyttende skovrejsningsprojekt nord for Silkeborg. 

Den foreslåede skov, som har fået arbejdsnavnet Eriksborg Skov, skal strække sig hele vejen fra Grauballe til Nisset. Der udgår nemlig, fra dette centrale område, kiler mod syd og øst, der skal sikre økologisk og rekreativ sammenhæng med den nye Hundredemeter Skov og den grønne struktur i byudviklingsområdet øst for Eriksborgvej og videre ned til Gudenåen. Den nye skov kan potentielt blive helt op til 300 hektar stor, men dette afhænger af, hvorvidt alle relevante områder inden for det foreslåede projektområde kan erhverves. 

Det primære formål med det nye samarbejde, og hertil projektet med en skovrejsning, er at sikre, at naturudvikling og byudvikling går hånd i hånd med udviklingen af den nye bydel Eriksborg. På den måde bliver der skabt de bedste rammer for naturen såvel som for nuværende og kommende borgere hverdagsliv og friluftsliv. Derudover er det også et vigtigt formål at beskytte drikkevandsinteresserne, som er knyttet til grundvandsmagasinerne i området mellem Grauballe og Nisset.

Følg med i miljøvurderingen af projektet på ny hjemmeside

Det nye skovrejsningsprojekt, og planerne herfor, er omfattet af reglerne om miljøvurdering. Formålet med en miljøvurdering er “at belyse projektets væsentlige påvirkninger af miljøet under inddragelse af offentligheden”, som det beskrives inde på kommunens hjemmeside.

Hertil er der blevet oprettet en ny hjemmeside, der er med til at gøre projektplanerne tilgængelig for alle. Man kan blandt andet læse om baggrunden for og formålet med projektet, samt orientere sig om miljøvurderingsprocessen.

Offentligt møde afholdes i uge 43

Der vil, i månedsskiftet mellem september og oktober, blive sendt en miljørapport samt forslag til samarbejdsaftale i offentlig høring i otte uger. I den forbindelse vil der også blive inviteret til et offentligt møde i uge 43. 

De indkomne høringssvar vil, når høringen er afsluttet, indgå i det endelige beslutningsgrundlag for eventuel indgåelse af samarbejdsaftalen mellem Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen. 

Hvis samarbejdsaftalen vedtages, vil projektet blive gennemført ved, at Naturstyrelsen - med medfinansiering fra Silkeborg Kommune - vil erhverve jord inden for projektområdet. De vil også i fællesskab med Silkeborg Kommune, borgere og andre interessenter planlægge og forvalte disse som fredskovspligtige arealer. 

Det vil være helt frivilligt, om man som berørt lodsejer vil sælge jord til projektet.

Kilde: Redaktionen