Oversvømmelser i Silkeborg: Vandstanden ventes at falde

Broen på Sørkelvej (Foto: Silkeborg Kommune)
Profilbillede
dato

Vandet står højt langs Gudenåen og søerne i Silkeborg Kommune. Krisestaben følger situationen tæt, og hvis vejrudsigten holder i den kommende uge, forventer man, at vandstanden vil begynde at falde.

De store mængder nedbør tegner til at gøre februar til den næstmest regnfulde februarmåned, der nogensinde er målt i Danmark. Der er høj vandstand mange steder i landet, blandt andet ved Kongeåen, Storåen, Odense Å og Gudenåen.

Medarbejdere fra Silkeborg Kommune har besigtiget den høje vandstand langs Gudenåen og søerne, og Silkeborg Kommunes krisestab følger situationen tæt.

Høj vandstand
Beredskabet har udleveret gratis sandsække til to ejendomme, som har problemer med overfladevand fra marker, og der har været enkelte forespørgsler på sandsække fra ejendomme tæt på Gudenåen og søerne.

En del steder langs Gudenåen og søerne står vandet tæt på huse, især tæt på carporte, skure og udhuse, men Silkeborg Kommunen har ikke selv konstateret eller fået meldinger om, at beboelseshuse er oversvømmede. Kommunen har fået information om, at vandet står ved soklen til to sommerhuse i Skærbæk, og der er vand i haver og marker.

Broen på Sørkelvej over Gjern Å ved Sminge er oversvømmet, og derfor er broen spærret for kørsel frem til 8. marts 2022.

Vorretvej vest for Katrinedal er spærret på grund af vand på vejen. Det ventes, at vejen er spærret i op til 14 dage.

Begge veje vil blive genåbnet før, hvis det er forsvarligt. Der er/bliver sat gule advarselsskilte op, så bilister kan finde alternative ruter.

Trækstien langs Gudenåen er oversvømmet flere steder.

Vandstanden ventes at falde
Lige nu er vandstanden på omtrent samme høje niveau som i august 2021. Der er opstuvet vand syd for slusen i Silkeborg pga. slusearbejde. Såfremt vejrudsigten holder, forventer krisestaben, at der går nogle dage, før vandet har passeret slusen, så vandstanden syd for slusen er normaliseret.

På trods af regn torsdag, melder vejrudsigten primært tørvejr i den kommende uge. Hvis vejrudsigten holder, ventes det, at vandstanden nord for slusen langsomt vil begynde at falde.

Krisestaben vurderer, at der lige nu ikke er noget, som tyder på, at Silkeborg kommer til at opleve oversvømmelser som de historiske oversvømmelser i februar 2020.

Krisestaben vurderer heller ikke, at den nuværende høje vandstand truer væsentlige samfundsmæssige interesser, som fx større, trafikerede veje, offentlige institutioner, el-, vand- og varmeforsyning eller anden teknisk infrastruktur.

De vil fortsat følge situationen tæt.

Kilde: Silkeborg Kommune

Seneste på facebook