Der er ikke kun træerne der er sprunget ud. Efterårets killinger har også mærket foråret, og er nu blevet kønsmodne. De første startede egentlig allerede i februar, da dagene så småt begyndte at blive lysere, og nu ser vi resultaterne.
På Silkeborg Dyrehospital hører vi hvert år fra mange klienter, der har fundet et kuld – absolut ikke planlagte – killinger, eller som har observeret at deres kat ”pludselig” er blevet meget rund om maven. For nogle kommer det som en overraskelse at så unge katte helt ned til et halvt år gamle kan formere sig, men sådan er det altså!
Nu ville det ikke være noget stort problem, hvis der var kærlige familier til alle de killinger der sættes til verden, men sådan er det desværre ikke. I Danmark har vi et stort overskud af uønskede katte, og derfor må alle katteejere tage ansvar for deres kat, og sørge for at katten ikke bliver mor – eller far!! – til flere killinger, end man mener, man kan finde hjem til.
Hvornår bliver katten kønsmoden?
De fleste killinger bliver kønsmodne i 6-7 måneders alderen, men ingen regler uden undtagelser.
En hunkat i løbetid vil forsøge at tiltrække sig hankattenes opmærksomhed ved en karakteristisk kalden og opførsel. Hvis man stryger hende over ryggen, vil hun stille sig med sænket ryg og hævet bagpart, mens hun tripper med bagbenene. En hunkat med en tydelig løbetid er ikke til at overse!
En løbetidsperiode varer normalt 4-8 dage, og hvis ikke hunkatten bliver gravid, vil hun komme i løbetid igen allerede 1-2 uger efter den forrige.
Når en hankat bliver kønsmoden, vil han adfærd ofte ændre sig. Han begynder at strejfe mere end før - helt op til 5 km fra hjemmet for at finde hunkatte. Det er derfor ikke så sært at disse katte lever et farligt liv. Tænk bare på hvor mange trafikerede veje der skal krydses for at komme 5 km væk, og hvor mange andre hankatte den kan møde på vejen, som den lige skal prøve kræfter med! Mange hankatte begynder at strinte – det vi sige at de sætter små urinduftmærker ca. 15 cm oppe af vægge, døre, gardiner, møbler mv. for på den måde at fortælle hunkatte og andre hankatte, at her hører de til.
Hvorfor begrænse antallet af killinger?
Inden man beslutter sig til at lade sin hunkat parre, bør man grundigt overveje mulighederne for at få killingerne afsat til nye hjem. Udbuddet af killinger er nemlig ofte langt større end efterspørgslen. Det resulterer i at mange katte enten overlades til sig selv eller aflives fordi det ikke lykkes at finde et nyt hjem til dem.
Nogle synes at det er ”synd” for katten, at den ikke skal have lov til at få killinger. Hertil skal siges, at det er kattens hormoner, der styrer dens trang til at formere sig. Hvis hormonerne fjernes, forsvinder denne ”drift” også.
Hvordan undgår man uønskede killinger?
På Silkeborg Dyrehospital anbefaler vi altid at katten neutraliseres for at undgå at den formerer sig uhæmmet. Det er også muligt i stedet at behandle katten med et hormon produkt, men p-piller til kat kan have mange bivirkninger, og er ikke nogen god løsning på længere sigt.
Silkeborg Dyrehospital vil gerne støtte op om dyreværnsorganisationernes kamp om at nedsætte antallet af uønskede killinger i Danmark, og kører derfor med fast lav pris på både kastration og sterilisation af katte.