Færre unge i Silkeborg Kommune har valgt en erhvervsuddannelse. En problematisk udvikling mener formanden for arbejdsmarkedsudvalget.
Selv om procentsatsen for de unge, der vælger en erhvervsuddannelse i Silkeborg, ligger langt over landsgennemsnittet, så er tallet stadig for lavt.
”Det er jo et nationalt mål, som vi som kommune har taget på os. Og vi kommer til at kigge på, om vi kan gøre noget anderledes med studievejledningen, og om vi skal arbejde med erhvervspraktik og brobygning på en anden måde og måske pirre nysgerrigheden allerede i folkeskolen,” udtaler Dorthe Jensen, formand for arbejdsmarkedsudvalget i Silkeborg Byråd (S).
Silkeborg Kommune har påtaget sig et nationalt mål. Der er både mål om grøn omstilling og ikke mindst velfærdsmål – med færre faglærte kan Silkeborg være på vej mod en uheldig tendens.
Brug for flere faglærte
I år 2020 lå antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne på 19 procent. I 2021 steg tallet til 21 procent. Dette år er tallet endt på 20,6 procent – over landsgennemsnittet, men stadig et stykke fra målsætningen om 25 procent, der søger ind på erhvervsuddannelserne.
Selv mener Dorthe Jensen, at der fra både kommunens, skolens og studievejledernes side gøres en masse for at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive.
En mulig løsning på at komme i mål med den procentvise målsætning kunne være tydeligere retningslinjer fra staten på, hvad der skal gøres for at få flere til at vælge erhvervsuddannelsen og dermed blive faglært.