I Silkeborg Kommune er 26 procent tilmeldt organdonorregistret. Det betyder, at mere end hver fjerde allerede har registreret deres holdning til organdonation. I uge 40 vil der tilmed blive sat fokus på organdonation, og i den forbindelse opfordres det til, at alle tager snakken om, hvad der skal ske, når vi ikke er her mere.
Hvad end man er positiv i forhold til organdonation, eller man helst er fri for det, så er det centrale i det, at man har taget stilling. Det er derfor vigtigt, at vi tager den samtale med hinanden og får hinanden til at tage stilling. Det er det, der er budskabet fra Dansk Center for Organdonation, der i denne uge sætter fokus på lige netop det at tage tale og stilling.
I Silkeborg Kommune er der allerede 26 procent, som har registreret deres holdning inde i donorregistret. Det betyder også, at Silkeborg er på linje med landsgennemsnittet. Hvis man endnu ikke er registreret, så er der flere måder, hvorpå man kan give sin holdning til kende, når det kommer til organdonation. Man behøves nødvendigvis ikke lade sig indskrive i det digitale register på sundhed.dk, man kan nemlig også tale med sine pårørende, så de ved, hvad ens ønske er, eller man kan udfylde det røde donorkort.
Tina Torup, der bor i Silkeborg er en af dem, der har fået reddet sit liv på grund af organdonation. Da Tina var 32 år gammel, tilbage i 2006, modtog hun et par nye lunger, efter at levet med cystisk fibrose hele sit liv. Du kan læse mere om Tinas historie lige her.
I 2020 fik hele 403 personer i Danmark transplanteret et nyt organ med hjælp fra både danske og udenlandske donorer. Der var i alt 124 afdøde organdonorer fra Danmark, og i dag står der stadig 387 patienter på venteliste til at skulle modtage et organ. Inde på Silkeborg Kommunes hjemmeside, kan du også læse mere fakta om organdonation.