Solen skal gøre arbejdet, når Silkeborgenserne skal bruge fjernvarme og varmt vand i sommermånederne. Den 28. maj slukkede Silkeborg Forsyning for det store, gasfyrede kraftvarmeværk.
I Silkeborg er der er ekstra god grund til at håbe på en dejlig, varm sommer. For bliver det en solrig sommer, kan byens varmeforsyning udelukkende klares af solen og verdens største solfangeranlæg i fællesskab.
I dag slukker Silkeborg Forsyning nemlig for det store kraftvarmeværk, der ellers står for at levere hovedparten af fjernvarmen og det varme brugsvand til omkring 24.000 boliger, virksomheder og institutioner i Silkeborg.
Værket skal ses efter og vedligeholdes og solfangeranlægget skal som udgangspunkt tage over, når byens borgere tænder for radiatoren eller vil i et varmt brusebad.
Stor CO2-besparelse
Og der er en stor klimagevinst i sigte, hvis solen er samarbejdsvillig, fortæller direktør i Silkeborg Forsyning, Jens Bastrup:
”Hvis solen hjælper os, så kan vi spare klimaet for omkring 3.250 tons CO2 hen over sommermånederne,” siger han.
Det svarer til CO2-udledningen fra over 1,3 millioner liter benzin.
Solparken giver derfor Silkeborg Forsyning unikke muligheder for at levere grøn og klimavenlig fjernvarme til forbrugerne hele sommeren.
”Med solparken har vi tænkt fremsynet og innovativt i Silkeborg. Solparken giver os nogle muligheder for at levere klimavenlig fjernvarme, som ikke findes ret mange andre steder i Danmark,” siger Jens Bastrup.
Solparken blev bygget i 2016 og mellem 2017 og 2020 har solparken sparet klimaet for omkring 11.400 tons CO2.
Varme på, selvom sommeren bliver kold
Vi bor i Danmark, og alle ved, at sommeren også kan blive en regnfuld og kølig affære. Og hvis solen ikke skinner nok til, at solparken kan klare varmebehovet alene, går Silkeborg Forsynings back up-plan i gang.
Silkeborg Forsyning kan producere varme i en meget stor elkedel, hvis strømpriserne er gunstige, fx hvis det blæser meget og vindstrømmen er billig. Endnu en grøn og klimavenlig energikilde, som fjernvarmenettet kan udnytte.
Derudover kan mindre, gasfyrede varmeværker tre forskellige steder i byen træde til og hjælpe med at producere den varme, som solparken og elkedlen mangler.
Alt i alt et fleksibelt system, der både sikrer en stabil og en klimavenlig varmeforsyning, pointerer Jens Bastrup:
”Vi sender en lille bøn til vejrguderne om en solrig sommer, men skulle det svigte, så har vi selvfølgelig styr på forsyningssikkerheden,” siger han.
Kraftvarmeværket får en omgang imens
Mens kraftvarmeværket er lukket, udnytter Silkeborg Forsynings teknikere og ingeniører sommermånederne til at efterse og vedligeholde gas- og dampturbinerne.
I år er det en ekstraordinær stor omgang, der kun sker omkring hvert 10. år. I et såkaldt major overhaul åbner teknikerne dampturbinen op for at se, om alt er, som det skal være.
Silkeborg Forsyning forventer at tænde for kraftvarmeværket igen i begyndelsen af september.
CO2-fjernvarme senest i 2030. Læs meget mere om, hvordan Silkeborg Forsyning gør fjernvarmen CO2-neutral.
FAKTA: Fjernvarme i Silkeborg
Silkeborg Forsynings kraftvarmeværket producerer strøm og leverer varme til alle kunderne.
- Danmarks største decentrale naturgasfyret kraftvarmeværk
- Idriftsat december 1995
- El-kapacitet 108 MW
- Varmekapacitet: ca. 175 MW (inkl. gas- og elkedel på adressen)
- Brændsel: Naturgas
- Teknologi: 1 stk. dampturbine samt 2 stk. flyafledte gasturbiner (en Boeing 747 har 4 stk.)
Silkeborg Forsynings solfangeranlæg
- Antal solfangere: 12.436
- Solfangerareal: 156.694 m²
- Beliggenhed: Sejling Hede ved Silkeborg
- Beregnet årlig produktion: 80.000 MWh svarende til årsforbruget på 4.400 almindelige parcelhuse.
- Andel af samlet varmebehov: 20 % (resten dækkes af naturgas og overskuds-el)
- Idriftsættelse: Udgangen af 2016 - Verdens største anlæg.