Silkeborg Vandtårn - En skæbnesvanger nytårsnat

Profilbillede
dato

Inde bag Silkeborgs boligblokke og trafikerede veje, finder man i et gårdrum i Amaliegade et 15 meter højt og 118 år gammelt vandtårn. Silkeborg Vandtårn blev opført i 1902 og blev tegnet af arkitekt Anton Rosen.

Foto: Arkiv.dk

Opførslen af vandtårnet var på fabrikanten Carl H. Commichau’s initiativ. Commichau var oprindeligt uddannet som låsesmed, men familiens lange historie inden for spinderi og tekstilfremstilling, resulterede i, at Carl Commichau startede sit eget vandkraftsdrevne uldspinderi.

Virksomheden startede i årene omkring 1877, som en beskeden forretning med et mandskab på 1 mand og 1 dreng. Men så småt som tiden gik, måtte man udvide virksomheden, og i 1887 beskæftigede virksomheden omkring 45 personer på fabrikken og 110 syersker rundt omkring i byen. 

Foto: Arkiv.dk / Tegning over C. Commichau og Co.s fabrikker

I 1901 gik virksomheden så godt og C. Commichau og Co.s vanddrevne fabrikker havde vokset sig så store, at de var forsikret for intet mindre end 500.000 kr. Men dengang havde Silkeborg ikke eget vandværk, hvilket gjorde at forsikringen krævede en kæmpe pris for forsikringen. 

Det problem tog Carl Commichau derfor i egne hænder, og opførte i samarbejde med Anton Rosen et vandtårn på fabrikken. 

Her indgik Commichau en aftale med Silkeborg Byråd. Commichau tilbød at forsyne byens brandvæsen med vand og tilmed lade 3 af fabrikken ansatte, stå for det praktiske når sirenerne lød, så brandfolkets biler hurtigere kunne fyldes. 

Til gengæld bedte Commichau blot om en telefon til forretningen, så der hurtigt kunne tilkaldes hjælp i tilfælde af brand. Brandkorpset var taknemmelige for Commichaus tilbud.

En nytårsnat i 1904 skulle Commichaus tilbud komme byen til gode. Her rasede en brand i et værksted i bymidten, som kunne komme til at true de private huse i området. Det var en kold vinter og brandvæsnets vandslanger var frosset til. 

Dog var Commichau et skridt foran og havde sørget for at fabrikkens slanger var klar til brug. Takket være Carl Commichau, lykkedes det at begrænse skader så hverken mennesker eller bygninger kom slemt til skade. 

Foto: Arkiv.dk / Silkeborg 1987. Nedrivning af Commichau og Co.s fabrik på nær Silkeborg Vandtårn.

Tårnet blev fredet i 1986 og er i dag det eneste der er tilbage af Commichaus forretning.

Kilde: Redaktionen