Sommelieren Ludovic er vokset op omkring vinranker

Profilbillede
dato

Ludovic Riauté er opvokset i Frankrig, hvor han som ung tilbragte utallige ferier hos sine onkler, der dyrkede vin til privat brug. I dag ejer han to vinforretninger i Silkeborg, hvor han bruger sine mange års erfaring til at vejlede i druer.

“Jeg har arbejdet i vinbranchen siden jeg var 16. Efter 4 år som vintjener startede jeg med at arbejde som privat sommelier for nogle velhavende mennesker. Jeg arbejdede også som sommelier på krydstogtskibe i USA og på Réunion - den franske ø tæt på Sydafrika. Vin tog mig rundt i verden - men jeg har også altid arbejdet med vin.” 

Efter mange år i andre verdensdele endte Ludovic tilbage i Europa - først i Danmark i 1998 og så i Norge. Han kom tilbage til Danmark i 2006, hvor han opkøbte restaurant Piaf i Silkeborg: 

“De fik mig til Silkeborg igen, og jeg købte en restaurant, som jeg havde i 3 år. Derefter købte jeg Brasserie-hotel Ferdinand i Aarhus. Efter 28 år i restaurationsbranchen trænger man til et skift.” 

Skiftet faldt i hænderne på Ludovic i 2012, hvor han fik muligheden for at opkøbe Vinspecialisten i Silkeborg - og har også siden da åbnet en anden vinhandel i Silkeborg. Passionen for vin, er Ludovic sikker på, kommer fra sin opvækst i det franske: 

“Det er helt sikkert min opvækst, som har ledt til 32 år i vinbranchen. Jeg har altid haft vin omkring mig. Og det er så spændende, for der findes så mange forskellige smage og druer. Der er ikke to vine, som er ens.” 


Og det er måden, hvorpå man skal afbalancere smage og mennesker, som er hvad, der driver værket for Ludovic.  “Dengang jeg arbejdede som sommelier på en restaurant, var det helt fantastisk at finde ud af, hvilken vin, der passede til maden. Den rigtige syre eller sødme. Det er spændende at sælge vin i Danmark, for man har så mange forskellige vine at vælge mellem.”  Frankrig, Italien - og de mange andre kendte vinlande - er nemlig lidt for loyale overfor sin egen produktion til at spejde mod andre.  

“I Danmark har man mange forskellige vine fra forskellige steder i hele verden. Jeg har vin bl.a. fra Syrien, Libanon og Portugal i butikken, og det store udvalg gør det mere spændende. Der er gode og dårlige vine i hele verden.” 

Det må da også være tilfredsstillende som vinekspert at kunne råde over et så stort udvalg. Ludovic oprindelse, opvækst og arbejde som sommelier gør ham dog også helt perfekt til at vejlede i vin.  “Når jeg guider folk i, hvilken vin de skal have, er det vigtigt at finde ud af, hvad den er til. Hvis det er en gave, så er det godt med en vin, som mange kan lide. Hvis den skal passe til mad, så skal jeg jo høre lidt om menuen.” 

Og i forlængelse af sidste kommentar spørger jeg Ludovic, hvad han vil foretrække og anbefale til årets julemenu: Jeg har to gode vine til årets julemenu. En kraftig vin fra Rhône, som passer godt til den søde smag. Men jeg synes også, når man får tung mad, så skal man ikke nødvendigvis servere en tung vin. Derfor har jeg valgt også at køre en anden vin fra Italien, som er en lettere vin med masser af smag, så man ikke bliver så mæt og træt på kort tid.” 

Med Ludovic’ mange år i faget og druer i årene giver ham lysten til at blive mere nysgerrig på vin. Han har 2 gange været nomineret som Danmarks Bedste Sommelier, så mon ikke det ville være en god idé at tage forbi Vinspecialisten, når der skal købes vin til årets julemiddag - eller en anden af årets festlige aftener.  

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Vinspecialisten Silkeborg