Hunde er flokdyr, men også vanedyr, og derfor er det vigtigt, at man allerede nu begynder at tænke på en eventuel genåbning af landet. Den hverdag hunden, som har haft hjemme sammen med sin familie i en længere periode, kan blive markant anderledes. Derfor er vores anbefalinger, at man allerede nu begynder at tilvænne hunden til at skulle være alene hjemme igen.
Hunden føler sig mest tryg sammen med familien. Hunden er et flok dyr og kunne den selv vælge, opholdte den sig i nærheden af sin familie det meste af tiden. Det er derfor ikke naturligt for hunden at være alene hjemme, medmindre den er blevet tilvænnet til det.
Under COVID-19 oplever vi et stigende antal af hunde, der ikke har været alene hjemme, som de plejer. Rigtig mange mennesker har været nødt til at skulle arbejde hjemmefra, hvilket betyder, at hunden har haft et rigtig tæt samvær med sine ejere igennem en lang periode. Der er derfor reel bekymring for, at mange hunde kan udvikle separationsangst.
Silkeborg Dyrehospital guider dig dog på vej, for der er en række tiltag, som man kan bruge under oplæring af alene-hjemme-træning under covid-19s restriktioner.
Som det første er det vigtigt, man skaber nogle gode rutiner og samtidig er opmærksomme på eventuelle symptomer, som hunden kan udvise under oplæringen.
Det er det vigtig at hele familien deltager, det vil sige alle dem, der ”arbejder hjemmefra” skal deltage for at skabe gode rammer for hunden.
1. Beløn hunden for at blive liggende, selvom du går ud af rummet. Start i små trin, smid nogle meget lækre guffer ind i rummet, hvor hunden er og forlad rummet i 1-2 sek. Lad hunden se, at du går og luk aldrig dørene i første omgang. Gentag processen mange gange i løbet af dagen, indtil hunden ikke længere reagerer på, at du går. Øg langsomt.
2. Sørg for at hunden har en tryghedsbase, som den kan søge til, når den er alene. Det kan for eksempel være hundekurven eller et fast afslapningssted, som hunden ofte bruger.
3. Hunden skal aktiveres både fysisk og mentalt. Man kan derfor med fordel give hunden nogle mentale opgaver, hvor man lader hunden få chancen for at løse nogle forskellige problemstillinger.
4) Tag hele familien med ud på en lille gåtur rundt i kvarteret inden hjemmeskoling og hjemmearbejdsdagen starter. Hunden skal selvfølgelig blive alene hjemme for at få en fornemmelse af hvordan en almindelig hverdagsmorgen skal starte.
5) I løbet af hjemmearbejdsdagen er det en god ide, at hunden for en kort stund er alene i fx gangen, imens man arbejder i et andet rum i huset. Her vil hunden få en fornemmelse af at være adskilt og ikke ligger ved siden af sine ejere hele arbejdsdagen.
6) Hvis hunden reagerer voldsomt inden man skal forlade den er det vigtigt, at man begynder at vænne hunden til, at du tager overtøj og sko på – og tager det af igen. Pakker sin taske – og flytter rundt med den. Tag dine nøgler og læg dem forskellige steder. Gør ALT det, du normalt gør i hverdagen, inden man skal ud ad døren – og bliv hjemme. Så vænner man hurtig hunden til, at ens normale rutiner ikke betyder, at man forlader den.
7) Benyt tryghedsskabende feromoner som Adaptil og kosttilskuddet Kalm, som består af aminosyrer og vitaminer.
Viser hunden disse symptomer, har man bevæget sig for hurtig frem:
• Hyler eller gøer vedvarende når hunden er alene
• Bider/ gnaver i inventar i hjemmet
• Urenlig, når den er alene
• Klæber sig til ejer, når man er hjemme
Man skal derfor gå nogle trin tilbage i sin indlæring, så hunden ikke oplever for stor angst og måske vil reagere uhensigtsmæssigt næste gang, man træner alene hjemme.
Husk at træne ofte, gerne på forskellige tidspunkter!