Nødvendigt at prioritere for at få indtægter og udgifter til at balancere

dato

Økonomien ser lige nu presset ud, og der er fortsat stor usikkerhed om både indtægter og udgifter i det kommende budgetår. Alligevel ser byrådet muligheder for at få indtægter og udgifter til at balancere i et budget 2024. Det vil dog også kræve svære prioriteringer.

Byrådet var tirsdag 28. februar og onsdag 1. marts 2023 samlet på det årlige økonomiseminar, som markerer begyndelsen på byrådets arbejde med næste års budget.

- Vi har et politisk ønske om at indtægter og udgifter balancerer i budget 2024, så vi som udgangspunkt ikke trækker penge fra kassen for at få driften til at hænge sammen. Lige nu ser økonomien lidt presset ud, men vi har en række muligheder for at sikre et budget i balance.

- Vi bliver også nødt til at foretage nogle prioriteringer. Det bliver svært, og det kommer til at gøre ondt nogle steder, men byrådet har tilkendegivet, at vi vil påtage os ansvaret for de svære og dilemmafyldte prioriteringer for at nå et budget, der balancerer, siger borgmester Helle Gade.

- Der er rigtig mange ting i Silkeborg Kommune, som går godt og som fungerer godt. Vi har styr på økonomien, så længe budgetterne bliver overholdt, og vi har også fortsat penge i kassen, selvom hovedparten er bundet op på bestemte projekter.

- Det er dog klart, at hvis alle projekter gennemføres på en gang, så har vi ingen frie midler til uforudsete udgifter og overraskelser eller til nye muligheder, som byrådet ønsker at gribe.

Indkøb for milliarder
- Kommunernes økonomi er generelt under pres, og vi har også mange planer og ønsker, som der ikke er penge til lige nu. Derfor er byrådet nødt til at prioritere. Lige nu ser økonomien lidt presset ud, men vi har nogle muligheder og nogle håndtag, vi kan dreje på for at få balance i budgettet.

- Vi har blandt andet brugt en del tid på at se på nøgletal, som sammenligner vores udgifter pr. indbygger med andre, sammenlignelige kommuner, og vi har drøftet en række områder, som vi skal have analyseret nærmere for at optimere driften.

- Vi har blandt andet set på vores indkøb. Vi bruger hvert år et par milliarder kroner på indkøb, og kan vi optimere vores indkøb med nogle procent, er der rigtig mange millioner at hente. Det er et af de områder, vi skal have analyseret, siger Helle Gade.

Mere afdæmpet befolkningsvækst
- Vi forventer, at vores befolkningsvækst fremover aftager lidt i forhold til det meget høje niveau, vi har set de seneste år. Det vil give færre indtægter fra skatter, statstilskud og udligning, men også færre udgifter. Vi skal have regnet på, hvad det betyder i forhold til at selvbudgettere skatteindtægterne eller tage det statsgaranterede udskrivningsgrundlag.

- Der er fortsat mange usikkerheder i forhold til næste års budget, både omkring indtægter, vækst, befolkningstal, udmøntning af regeringsgrundlaget og andre ting, som vi bliver meget klogere på i de kommende måneder.

- Der er også væsentlige ting, vi ikke selv har indflydelse på. Vi kender ikke udmøntningen af regeringsgrundlaget eller økonomiaftalen mellem Regeringen og KL endnu. Og i forhold til væksten i samfundet, så er krisen for eksempel indtil nu udeblevet. Folk er fortsat i job og betaler skat. Det er meget positivt. 


https://silkeborg.dk/Politik/Nyheder-Politik/20230302-Byraadets-oekonomiseminar-marts-2023
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.

Seneste på facebook