Sidste sommer åbnede to nye kunstgræsbaner på Søholt. Den ene bane bliver fulgt tæt, og er blevet et forskningsprojekt, som skal gøre os klogere på en mere miljøvenlig måde at anlægge og drive kunstgræsbaner på. Delresultaterne er lovende; gummigranulatet bliver på banen.
Delresultater fra Silkeborgbanen, som er en af de nye kunstgræsbaner på Søholt i ved JYSK Park i Silkeborg, ser lovende ud. Bander, riste og en særlig praksis omkring vedligehold af banen giver pote – kun ganske lidt gummigranulat havner udenfor banen.
Bander og rist minimerer udslip
De første analyser fra Silkeborgbanen, som er bygget med granulatværn og en særlig udgangssluse med riste, viser, at der kun bringes meget små mængder gummigranulat ud fra banen - samlet set under 5 kg på et helt år. Fastsætter EU et øvre loft, som der er på tale nu, vil den øvre grænse hedde 66 kg granulat pr. år.
- Jeg er meget positiv overrasket over analyserne, hvor en relativ lille indsats har givet et flot og mere miljøvenligt resultat, siger Luis da Silva Martins, medlem af Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget i Silkeborg Kommune, og fortsætter:
- Det bliver interessant at følge både målinger og analyser - jeg er sikker på, at projektet bliver til stor gavn og glæde for resten af Fodbolddanmark.
Mere miljørigtigt vedligehold
Når en kunstgræsbane skal vedligeholdes, bruger man både traktor og andet tungt udstyr. Som et enkelt, men effektivt greb, rengør greenkeeperen det tunge udstyrs overflader med trykluft, når vedligeholdelsesarbejdet er afsluttet på Silkeborgbanen.
Analyser fra Teknologisk Institut viser, at der efterfølgende findes meget lidt gummigranulat på udstyret, når det har forladt banen.
Da Silkeborg Kommune er den første kommune i Danmark, der arbejder strategisk og analytisk med en metode til at nedbringe spredning af gummigranulat, er forventningen, at projektet i de kommende år vil blive genstand for stor interesse fra både baneejere, entreprenører, forskere, fodboldklubber og politikere i Danmark og resten af EU.
Bag projektet står også DBU.
Silkeborgbanen åbnede for fodboldspil i juni 2022. Siden da har eksperter fra Teknologisk Institut og Sweco analyseret, hvor meget gummigranulat der forsvinder fra banen, årsagerne hertil og hvor det forsvinder hen.
Du kan følge projektet og de løbende erfaringer på silkeborgbanen.dk - og læse hele delanalysen omkring banen her.
Fakta om Silkeborgbanen
- Adresse: Søholt Idrætspark, Ansvej 116, 8600 Silkeborg
- Selve testbanen – Silkeborgbanen – hedder også Bane 8. Det er en 11-mands bane med et ekstra areal i den vestlige ende af banen. Banen er samlet set 9.442 m2
- Banen er bygget op med røde, gule og grønne zoner, som indikerer, hvor granulatet ikke må findes, hvor det gerne må spredes til, og hvor det optimalt set skal ligge
- Hvis EU vælger at sætte en øvre grænse for årlig spredning af mikroplast på 7 g/m2 fra kunstgræsbanen til det omkringliggende område, betyder det, at der maksimalt må spredes 66 kg gummigranulat om året fra Silkeborgbanen til det omkringliggende område
https://silkeborg.dk/Kommunen/Nyheder-Kommunen/Ny-kunstgraesbane-holder-gummigranulat-paa-banen