Historien bag Papirmuseet Bikuben

Profilbillede
dato

Når man besøger Papirmuseet Bikuben lugter man papiret, som sidder i luften fra de århundreder, hvor lokalerne blev brugt til papirproduktion. Silkeborg Papirfabrik lukkede i 1990, og man besluttede at bruge lokalerne til at fortælle historierne om Papirmagerlauget og de mange år i arbejdet med fremstillingen af pengesedler. 

Silkeborg ville ikke være den by, som den er i dag, hvis Silkeborg Papirfabrik ikke havde åbnet for produktion i 1845. Den har både givet byen arbejdspladser, men også givet byen den størrelse og plads på danmarkskortet, som den har i dag. Derudover har fabrikken også været med til at skabe historie både på den ene og den anden måde. 


Foto: Papirfabrikken 1950

I årene efter krigen satte Papirfabrikkens kedler gang i tørveindustrien i Silkeborgs opland. Her begyndte man en udgravning, hvor man fandt den meget kendte Grauballemand, som i dag er udstillet på Moesgaard Museum i Aarhus, og Tollundmanden, som blev i Silkeborg. 

“Den gamle bøtte”, som man kalder den, blev indtil omkring 1960 brugt til den sidste håndgjorte seddelproduktion af danske pengesedler. Arbejdet i “Den gamle bøtte” fortsatte dog til 1990 med andet slags papirproduktion. Herefter afholdte papirmagerne hvert år et lille sommerværksted, hvor de vendte tilbage for at demonstrere deres fine håndværk. 


Foto: Papirmager 1961

Efter år 2000 renoverede man Silkeborg Papirfabrik og omdannede den til den nuværende bydel Papirfabrikken, som huser erhverv og lejeboliger i byens historiske hjerte. 

Kilde: arkiv.dk