Midtjysk millionforretning skal afhændes til stifters børn

Foto: Privat // Preben Vemmelund.
Profilbillede

Den silkeborgensiske ejendomsmægler, Preben Vemmelund, kan i år se tilbage på fire årtiers arbejde som ejendomsmægler, bygherre og udlejer.
Nu har han besluttet sig for, hvad der skal ske med forretningen, når han ikke længere selv kan eller vil.

Preben har altid mange jern i ilden.

Han skal først og fremmest huske at passe sin familie - dernæst sine virksomheder.
Ja, og så er der lige hans have.

På Purhusvej lidt sydøst for Silkeborg, ejer han en grund på hele 110.324 kvadratmeter, der inkluderer en villa på 335 kvadratmeter , en stor have samt omkringliggende skovarealer.
Her har han boet med sin kone i mere end 20 år, og sammen har de tre børn. Snart kan de også se frem til at blive bedsteforældre.   

Der sker derfor rigtig mange gode ting i Prebens liv lige nu. 

Selvom dåbsattesten afslører, at han i år rundede leveår nr. 67, samtidig med virksomheden kunne fejre 40-års jubilæum, er han ikke synderligt fristet af tilværelsen som pensionist.
Dertil har han for meget energi.  


Foto: Privat // Prebens og teamet bag Vemmelund Ejendomme og Vemmelund Malerservice 

Det betyder dog ikke, at han ikke har gjort sig nogle tanker om, hvad der skal ske med de to forretninger, Vemmelund Ejendomme og Vemmelund Malerservice, når tiden er inde:

”Sidste år lavede jeg et generationsskifte med mine tre børn, der nu er medejere af virksomheden, så det er der styr på,” fortæller Preben.

”Det handler jo om at få styr på den slags, mens man stadig er ved sine fulde fem,” tilføjer han.

Fremtidens forretning
Det er ikke en lille forretning, Prebens tre børn er blevet medejere af.

Selskabet forvalter mere end 300 lejligheder og 60 garager fordelt på ni forskellige, midtjyske byer.
Samtidig har de udvidet forretningen til også at omfatte et malerfirma, der både håndterer interne opgaver i selskabets egne ejendomme og eksterne opgaver for andre kunder.  

Således består forretningen i dag af ti ansatte, der tæller alt lige fra malere og viceværter til administrationsmedarbejdere.
De forvalter alle virksomhedens ejendomme, hvoraf de fleste er placeret i Silkeborg, Kjellerup, Sunds, Them og Bjerringbro.
Det hele foregår fra huset på Purhusvej:

”I princippet kunne jeg godt have valgt at bo i Spanien, og lade et administrationsselskab styre mine ejendomme, men det synes jeg bare ikke er lige så hyggeligt som det her. Vi er som en familie her i butikken, og jeg nyder den daglige kontakt, jeg har med mine ansatte. Det er lysten, der driver værket, ” forklarer Preben.

En heldig ejendomsmægler 
Preben er oprindeligt uddannet som ejendomsmægler og har siden arbejdet seks år som statsautoriseret ejendoms-valuar for et andet mæglerfirma, inden han i 1981 valgte at gå solo.

De følgende 20 år brugte han på at drive sin forretning, sideløbende med han byggede og opkøbte ejendomme med henblik på udlejning.
Endvidere sad han i perioden fra 1981-2008 som kredsformand for Dansk Ejendomsmæglerforening i Aarhus Amt.

Det har givet ham et stort lokalkendskab og mange gode stunder. Alligevel valgte han i 2008 at sælge sin virksomhed til ingen ringere end Poul Erik Bech, der er hovedaktionær i EDC Holding A/S, som er Danmarks største ejendomsmæglervirksomhed:

”Jeg kunne fornemme omkring sommeren 2008, at der begyndte at komme færre henvendelser. Telefonen kimede ikke så meget, som den plejede at gøre, og man skal jo smede, mens jernet er varmt. Jeg solgte min forretning i august og en måned senere kom Finanskrisen. Jeg solgte med andre ord butikken på sin absolutte top,” forklarer Preben.

Herefter var fokus udelukkende på at opkøbe og udleje boliger, der til gengæld var faldet rigtig meget i pris som resultat af selvsamme finanskrise:

”I dag er vores største udfordring faktisk at finde nye ejendomme at investere i,” siger han.

Flere boliger på vej
Selvom Preben har fået styr på, hvordan ejerforholdet skal se ud, når han selv vælger at gå på pension, så betyder det ikke, at han har tænkt sig at ligge på den lade side indtil da:

”Vi er konstant på jagt efter nye interessante ejendomme, vi kan investere i, og vi har blandt andet netop færdiggjort opførelsen af 15 nye boliger inde i Toldbodgade her i Silkeborg,” fortæller han med begejstring i stemmen.


Foto: Privat // Firmabilerne

Med andre ord er Vemmelund Ejendomme under konstant udvikling, og den forretning, som Prebens børn netop er blevet medejere af, er formentlig langt mere værd, når de på et tidspunkt står alene tilbage med ansvaret.

Børnene bestemmer
Preben selv vil ikke blande sig i, hvad børnene gør med virksomheden:

”Jeg har valgt at gå den vej, hvor vi håndterer en masse drift internt. Det har åbnet nogle nye døre, så vi bl.a. har kunne udvikle vores malerfirma. I princippet kunne denne virksomhed godt drives med nul ansatte, og det kan mine børn vælge at benytte sig af. Men så længe jeg selv kan, vil jeg gøre det på den måde, jeg gør nu,” siger han.

Prebens tre børn på henholdsvis 32, 26 og 25 år har alle en lige så stor ejerandel i virksomheden som ham selv, og den ældste har faktisk allerede sin egen investeringsejendom. 

Derfor er Preben heller ikke på nogen måde bekymret for fremtiden:

”Jeg sover godt om natten,” konstaterer han til slut.

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Preben Vemmelund